A Felügyelet más szemmel avagy „Kis kedvenceink titkos élete”

Mint, ahogy korábban már megbeszéltük szeretném, hogy az emberek a Felügyelet és a felügyelők tevékenységét, közösségért tett munkájukat minél részletesebben megismernék, így objektív képet alkothatnának társadalmi hasznosságukról, a polgárokért és a közterületek rendjéért tett intézkedéseiket konkrétumokban és általánosságban is megismerhetnék.

A Felügyelet tevékenységi körébe tartozik többek közt az ebrendészeti és állategészségügyi feladatok ellátásában való közreműködés.

Ezen közreműködés széles spektrumú, magában foglalja a közterület rendjére és tisztaságára vonatkozó állat és ebrendészeti szabályok megvalósulását, a szabályok betartatását egyrészt a közterületek rendje tisztasága, másrészt a polgárok, állattartók és az állatok védelmének biztosítása céljából. Ezen feladataink ellátása során kollégáim igyekeznek az állattartókra vonatkozó szabályokat betartatni a felelős állattartási szemlélet minél szélesebb körű meghonosításában közreműködni.

A szabályok betartatása, az ellenőrzéseik során a felügyelők elsődlegesen az érintetteket tájékoztatják a szabályokról, a normatív kötelezettségükről, széles körű tanácsot, felvilágosítást tudnak adni a hozzájuk fordulóknak. Súlyosabb, az állatok egészségét, életkörülményeit érintő jogsértés, körülmény észlelése esetén pedig azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket, értesítik a megfelelő hatóságot, egyesületet, közreműködnek az állat elhelyezésében, ellátásában. Az állatok védelme és az állattartók segítése érdekében rendszeresen ellenőrzik a kijelölt kutyafuttatókat, parkokat, frekventált közterületeket, javaslatot tesznek a közterületek, infrastruktúrák hasznosíthatósága érdekében esetleg szükséges karbantartási, átalakítási munkálatokra vagy egy-egy fejlesztési beruházás szükségességére.

Ügyelnek az állattartással érintett területek tisztaságára, intézkednek az esetleges takaríttatásról az emberek és állataik komfortérzetének garantálása érdekében.

Munkájuk során számos esetben intézkednek gazdátlan elhagyott, elkóborolt kedvencek kapcsán éppúgy mint a bajba került, veszélyben lévő állatok kimentése érdekében.

A teljesség igénye nélkül néhány szemelvény az elmúlt időszak eseményeiből.

  • áruszállító kamionra figyeltek fel, ami tiltott helyen várakozott, intézkedés alá vonták, kiderült a sofőr megijedt, mert a banán szállítmány dobozai közül egy nagyméretű kígyó (sikló féle később kiderült) mászott ki. A felügyelők banános dobozba elkülönítették a kígyót és értesítették az állatkertet. ( sajnos erről nem készült fotó, de illusztráció talán megteszi)
  • Békásmegyer Hév aluljáróba tévedt, az emberektől megijedt, megzavarodott vadkacsa család mentése

 

  • Tarhos u. 164. sz. alatt felügyelők által észlelt és talált „BOGYÓ” névre hallgató Labrador kutyus (Chip alapján került beazonosításra a gazdi)

 

Már a gazdival J

A Rozgonyi Piroska utca ellenőrzésekor az út mellett, a járművek közé helyezve találtak egy dobozt benne kitett macskákkal. A nagyobb (zöldséges) ládára dróttal rögzített kisebb láda volt látható, a nagy ládában két nagyobb testű és három kölyök macskával.

 

Mivel gazdátlanok voltak a felügyelők menhelyre szállították a cicákat.

Állampolgárok is sokat segítenek ez utóbbi kutyust ők találták, értesítették a felügyeletet, addig kutyafuttatóba zárták a kutyust. A felügyelők beszállították a Felügyelethez fűtött helységbe, ellátták, ismét a chip segítségével azonosították, majd értesítették a gazdit, akinek átadásra került a kutyus.

 

  • A „forgatókönyv” ugyan az mint az előbb csak a helyszín és az évszak más:

A Kossuth Lajos utcában észlelt, elkóborolt yorkshire terrier megtalálása után beszállításra került a Felügyelethez, chipes azonosítás után gazdi értesítése és átadása.

Két napja eltűnt, sérült kutyus. Ismét állampolgári bejelentés alapján intézkedtünk. A Jendrassik utcában, ahol a bejelentő szerint egy zsemleszínű, piros nyakörves, lábán sérült, gazdátlan kutya volt feltalálható. Az állat láthatóan a jobb első lábát fájlalta, bicegve járt, nem tudott rendesen ráállni.

A Család utcai állatorvosi rendelő segített a tulajt megállapítani.

A gazdinak átadtuk, aki ellátására intézkedett.

És a legfrissebb eset tegnapi napon találták a kutyust Chip nélkül ( előző nap vásárolta) beszállításra került a felügyelethez, ellátásban részesült, délutánra a Felügyelők kiderítették a gazdi kilétét, bejött érte átadtuk.

és a boldog távozás

Néhány példa a tett intézkedésekről. Ahogy látni rengeteg segítséget kaptunk állampolgároktól jelzés, ellátmány egyéb segítség terén ezért köszönet jár nekik. Nagy segítségünkre vannak és közösen oldjuk meg a jelentkező anomáliákat az egyéb szervekkel ,társhatóságokkal mint például az Önkormányzattal, a kerületi kapitánysággal, a kormányhivatallal, állatorvosi rendelőkkel, menhelyekkel.