2017-ben is tovább javult a közbiztonság a kerületben

A térfigyelő kamerarendszernek és a vele párhuzamosan üzemeletetett járőrszolgálat munkájának köszönhetően a tavalyi évben is csökkent a bűncselekmények, főképp a gépjárművel kapcsolatos bűnesetek száma Óbuda-Békásmegyeren. 2017-ben Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete a térfelügyeleti szolgálattal közel 200 bűneset sikeres felderítésében működött közre.

Az ÓBKF másik markáns feladatkörét érintően a vízirendészeti feladatok ellátása során munkatársaink 13 embert mentettek ki a Dunából.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a 2008 óta működő térfigyelő kamerarendszernek köszönhetően jelentős mértékben nőtt Óbuda-Békásmegyer közbiztonsága. Ezért 2017-ben az Önkormányzat tovább növelte a térfigyelő kamerák számát, 15 db telepített, illetve 2 db mobil térfigyelő kamerát helyeztek el a frekventált közterületeken, így jelenleg mintegy 143 kamera segíti a közterület-felügyelők és a rendőrség munkáját.

A kamerarendszer kiemelt szerepet játszik a kerület közbiztonságának fenntartásában, bűncselekmények felderítésében és megelőzésében, a közterületek rendjének fenntartásba. A térfigyelő rendszer segítségével az elmúlt évben mintegy 200 bűncselekmény felderítésében működött közre a közterület-felügyelet.  A leggyakoribb, a rendszernek köszönhetően megoldott bűnesetek között a gépjárművel és a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények szerepelnek, melyeknek nem csak megoldásában, de az ilyen esetek számának csökkenésében is kiemelt szerepe volt a térfigyelőknek.

Nem csak bűncselekmények esetén van nagy jelentősége a kamerarendszernek, a szabálysértések, mint például a közúti balesetek megoldásában is komoly segítséget jelent a közterület-felügyelet munkatársai számára. Például, ha egy kamerával felszerelt útszakaszon vagy kereszteződésben történik a baleset a felügyelet munkatársai és a rendőrség a felvételnek köszönhetően könnyen meg tudják állapítani ki nem közlekedett a szabályoknak megfelelően.

Az elmúlt évek adatai igazolják, hogy a kerület térfigyelő kamerarendszerének kiépítése nagy hatással volt a közbiztonság javítására. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata folyamatosan fejleszti a rendszert, melyben a kerületi lakók közreműködésére is számítunk. Továbbra is várjuk a lakossági bejelentéseket, javaslatok a rendszer bővítésére vonatkozóan” – mondta el Rácz Ferenc Péter, Óbuda-Békásmegyer Közterület-Felügyelet igazgatója.

A közterület-felügyelet és a rendőrség által közösen létrehozott „Őrszem- 20” járőrszolgálat is sikeresen zárta a 2017-es évet. A járőrszolgálat 92 alkalommal vett részt a kerületben történt bűncselekmények felderítésében. Az ilyen esetekben a térfigyelő központ munkatársai miután észlelték a problémát, riasztották a szolgálatban lévő járőröket, akik pillanatok alatt a helyszínre értek és intézkedtek. Az ÓBKF a bűnesetek felderítése és elhárítása mellett ebrendészeti akciókban, munkavédelmi ellenőrzéseknél, illetve közúti ellenőrzéseknél is számos alkalommal működött együtt a rendőrséggel.

Az ÓBKF a hagyományos közterület-felügyeleti tevékenységek mellett, vízirendészeti feladatokat is ellát. Az országban egyedülálló vízirendészeti szolgálat munkájának köszönhetően a Duna Római-parti szakaszán biztonságosabbá vált a közlekedés. A nyári időszakban a felügyelet és a BRFK munkatársai együtt teljesítenek szolgálatot a hét minden napján, napi 12 órában. A tavalyi évben 17 alkalommal vettek részt vízi vészhelyzet elhárításában, például üzemképtelen hajó vontatásában vagy egy elsodródott stég műszaki mentésben. A mentő-motorcsónakon szolgálatot teljesítő közterület-felügyelők vízimentőképzésben is rendszeresen részt vesznek, ennek köszönhetően az elmúlt években nem történt például vízbefúlás, a tavalyi évben 13 embert mentettek kis a Dunából.