Akár helyszíni bírság is járhat a lezárt játszótér használatáért

A fővárosi operatív törzs ülését követően március 18-án Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata elrendelte a kerület közigazgatási területén lévő játszóterek és közterületi fitnessparkok bezárását. Erre figyelemmel Felügyeletünk a III. kerület valamennyi játszóterét és sportpályáját lezárta. A lezárás többek között korlátozó szalaggal történt. A lezárt területeken figyelemfelhívó táblákat helyeztünk el a lakosság tájékoztatása érdekében.

Sajnos sokan vannak, akik a felhívások és a tiltás ellenére bementek, vagy a korlátozó szalagokat leszedték a lezárt parkokról. A játszótéri eszközök és a fitnessgépek mint közvetítő felületek, lehetőséget biztosítanak a koronavírus terjedésére. Nemcsak a saját egészségüket, hanem a többiekét is veszélyeztetik azzal, ha használják a lezárt területek eszközeit.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata március 27-én úgy döntött, hogy szigorúbb fellépés szükséges a tilalmat megszegőkkel szemben, ezért a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 51/2018. (XII. 17.) önkormányzati rendeletet módosította.

A rendelet módosítása szerint az alábbi új tilalom került bevezetésre:
„13. Közterület használatának korlátozására vonatkozó szabályok megszegése
15/A. § (1) Aki a közforgalom elől hivatalosan elzárt közterületre engedély nélkül belép, helyi
szabályszegést követ el.
(2) Az (1) bekezdés szerinti helyi szabályszegés tekintetében első esetben figyelmeztetést kell alkalmazni.”

A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosító irata itt érhető el:
http://njt.hu/njtonkorm.php?njtcp=eh7eg2ed5dr2eo7dt2ee1em6cj9ca4bw3ce4bx3cf8cd3k
A rendelet egységes szövegét a www.obuda.hu rendeletei között találják meg.

A módosítás szerint tehát, aki engedély nélkül belép az elzárt közterületre, első esetben figyelmeztetésben részesül, majd ismételt elkövetés esetén akár helyszíni bírságot is kaphat. Helyíni ellenőrzésre és intézkedésre a közterület-felügyelő jogosult. Ennek során jogosult továbbá az intézkedés alá vontat igazoltatni is.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a veszélyhelyzet elrendelésére az önök biztonsága és egészsége érdekében került sor! A játszóterek bezárása ugyanezt a kiemelt érdeket szolgálja. Ezért nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy a saját és mások biztonsága érdekében az előírásokat tartsák be!

Ha tehetik, maradjanak otthon!