A felügyelő is hivatalos személy

Rövid időn belül a második olyan erőszakos eset történt a hétvégén, aminél egy felügyelőnk komolyabban megsérült. Egyre gyakoribb, hogy az intézkedés alá vont személy nem működik együtt a felügyelővel, sőt tettlegesség is előfordult már. Szerencsére már jobban van az a munkatársunk, akit a hétvégén intézkedés közben ilyen jellegű atrocitás ért. Az ügyben hivatalból büntetőeljárás indult.

Bár sokan nem tudják, de a rendőrhöz hasonlóan a feladatkörében eljáró közterület-felügyelő is hivatalos személy. Ezért aki a felügyelőt a jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz, erőszakkal vagy fenyegetéssel intézkedésre kényszerít, vagy bántalmaz, hivatalos személy elleni erőszak bűntettét valósítja meg.

A közterület-felügyelő, mint hivatalos személy ezért a feladataival összefüggésben többek között jogosult a személyazonosság ellenőrzésére, az érintett igazoltatására, jogosult továbbá ruházat, csomag, jármű átvizsgálására, jármű feltartóztatására, a tetten ért személy előállítására, illetve kényszerítő eszköz alkalmazására is. Természetesen jogosult a jogellenes cselekményt megakadályozni, a tetten ért személyt visszatartani, vagy a dolog ideiglenes elvételére. Kényszerítő eszköz lehet az intézkedés kikényszerítése céljából a vegyi eszköz, önvédelmi célból rendőrbot, illetve támadás elhárítása vagy szökés megakadályozása céljából a bilincs.

A felügyelő jogosultságairól alapvetően a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény, valamint az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint az egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló 2012. évi CXX. törvény rendelkezik.

Vigyázzunk egymásra, hogy mi is vigyázhassunk Önökre!