A járdára parkolás szabályai

Közzétéve: 2020.06.25

Évente több ezer közterületi szabálysértés ügyben jár el felügyeletünk. Ezek közül igen jelentős számban parkolási jogsértések miatt kell járőreinknek intézkedniük. Az egyik leggyakoribb ilyen eset a járdán történő parkolás. A szabálytalanul járdára parkolók kérelmeikben leggyakrabban azzal érvelnek, hogy a környéken nem is volt tiltó tábla vagy maradt elég hely a járdán, ott akár egy babakocsi is elfér. Azonban a KRESZ nem csak az úton történő közlekedést szabályozza, hanem például a megállást vagy a várakozást is. A közúton nem állhatunk ki akárhol a forgalomból, hiszen ezzel veszélyeztetjük a közlekedést. Nem állhatunk meg kanyarban, útkereszteződésben, autópályán vagy ahol a megállni tilos tábla tiltja. Ugyanakkor a megállni tilos táblán kívül számos olyan hely létezik, ahol nincs közúti jelzés, de a szabályból adódóan mégsem maradhatunk egy helyben.

A járdán részben, vagy az autó teljes terjedelmével elsősorban csak akkor szabad járművel megállni vagy parkolni, ha azt jelzőtábla, vagy útburkolati felfestés megengedi. Ha tehát sem tábla, sem útburkolati jel nem teszi lehetővé nekünk a megállást, úgy a KRESZ szerint a megállás TILOS.
A KRESZ rendelkezése alapján járművel megállni alapesetben csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. Ez az előírás az úttesten való parkolásra vonatkozik.

A KRESZ rendelkezései szerint a járdán – részben vagy teljes terjedelemben – csak akkor szabad megállni, ha:
azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és
a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.
Ez a négy előírás együttesen kell, hogy teljesüljön, a parkolás csak és kizárólag ebben az esetben jogszerű.

A járművel parkolás szabályait a KRESZ előírásai mellett több kerületben önkormányzati rendeletekkel is szabályozzák. Ezeknek a rendelkezéseknek fő célja a környezetünk és zöldfelületeink megóvása. Ezt a közérdeket szem előtt tartva kerületünkben is tilos járművel a nem járművek közlekedésére rendelt területre (így kiemelten a zöldfelületekre) ráhajtani és/vagy ott várakozni.

A fenti szabályok betartása a közlekedés biztonsága és zavartalansága érdekében mindannyiunktól elvárható!

Skip to content