A szájkosár használatáról

Közzétéve: 2019.08.09

A felügyelet hosszú ideje együttműködik a kutyás közösségekkel, az állatvédő egyesületekkel. A „Felelős Gazdi” program keretében több alkalommal tartottunk már ellenőrzést a kutyasétáltatók körében. Az ellenőrzések célja a kutyatartás szabályainak betartása, melynek keretében felügyelőink a póráz használatát, a kötelező oltások illetve az ürülékgyűjtő tasak meglétét, valamint a chip adatainak valódiságát ellenőrzik.

Kollégáink sok esetben szórólapot is osztanak a kutyatulajdonosoknak, mely a felelős kutyatartás legfontosabb tudnivalóit tartalmazza. Tapasztalataink szerint a kutyatulajdonosok többsége szabálykövető, szívesen veszik segítségünket.

A kutyák közterületen történő sétáltatására sok előírás vonatkozik, kormányrendeletek, helyi szabályok. Így sok mindenre oda kell figyelni, hiszen a szabályok be nem tartása a legtöbb esetben bírságot von maga után.

Ezúttal a szájkosarak használatával foglalkozunk, mikor, mely kutyáknak kötelező, mert sokan nincsenek tisztában ezekkel a szabályokkal.

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II.26.) Korm. rendelet szerint:

„17. § (1) Belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes. (2) Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen. (3)2 2 Módosította: 115/2012. (VI. 11.) Korm. rendelet 10. § (13). Szájkosarat használni a (2) bekezdésben foglaltak végrehajtása érdekében – ha törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet a szájkosár használatát nem írja elő – kizárólag az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell.”

A szájkosár használata tehát nem kötelező, csak veszélyes ebnek nyilvánított állatnál, de ha tudjuk, hogy kutyánk egyes helyzetekben veszélyes lehet, vagy épp nem ismerjük eléggé a vezetett kutyát, mindig legyen szájkosár nálunk.

A kiszámíthatatlan természetű kutyákat közterületen is szájkosárral kell ellátni. Ha a kutya viselkedésére jellemző, hogy ismeretlen kutyákkal konfliktusba keveredik, akkor mikor új kutyafuttatóba mennek vele, az elején ajánlott a szájkosár használata. Fontos tudni, hogy az eb által okozott sérülésekért minden esetben az állattartó tartozik felelősséggel.

Kötelező szájkosarat használni közforgalmú közlekedési eszközön (kivéve vakvezető és a mozgáskorlátozottakat segítő kutyákat). Kistestű kutyák esetében alternatíva lehet a szállító doboz használata is.

Sokféle szájkosár létezik, ezek mind másképpen működnek, más a rendeltetésük, ezért másképp is kell használni őket. Az átlagos kutyatartó számára a drótkosaras szájkosár az egyik legjobb választás. Biztonságos, kitűnően szellőzik és kevesebb gondot okoz a kutyának, mint a zárt szájkosarak.

Amennyiben csak ritkán van szükség a szájkosár használatára, jó megoldás lehet a műanyag szájkosár.

A bőrből készült fajtáknál figyelni kell a minőségre, mert a nem megfelelő minőségű szájkosár rövid idő alatt tönkremehet, kirepedezik.

A szövet szájkosarak nagy előnye a kis helyigénye valamint az alacsony árfekvése, azonban ez jelentősen korlátozza a kutyát a lihegésben, ezért hosszabb ideig nem hagyhatjuk a kutyán, főleg felügyelet nélkül!

 

A felelős állattartáshoz nem csak az állat gondos felnevelése tartozik, hanem olyan  szabályozások betartása is, ami nem csak betartani kötelező, hanem nagyban elősegíti embertársainkkal való együttélést is. A jövőben is rendszeresen fogunk ellenőrzéseket végezni, hogy a felelős állattartás minél szélesebb körben terjedjen el.