A vihartól való félelem miatt szökhetett meg Mina

Közzétéve: 2020.06.30

Hétfő délután találtak rá a közterület-felügyelet és a rendőrség közös járőrei arra a kutyusra, aki vélhetően a vihartól való félelem miatt szökött el otthonából. A járőrök június 29-én bukkantak rá a III. kerület Szentendrei út – Monostori utca kereszteződésében. A kutyus igen jámbor volt, így a járőrök a szolgálati gépjármű hátsó ülésére helyezve a felügyeletünk udvarára szállították, ahol kollégáink elvégezték rajta a mikrochip leolvasást. A körzeti állatorvos segítségével sikerült a kutya gazdáját beazonosítani és azt is megtudtuk, hogy az elkóborolt házi kedvencet Minának hívják. Alig egy óra elteltével Mina gazdája megjelent felügyeletünkön és hazavitte őt otthonába.

A III. kerületi Rendőrkapitányság járőrei, a körzeti állatorvos és a Közterület-felügyelet együttműködésének köszönhetően Mina épségben hazaért.

A vihartól való félelem, ezt gyakran hívják “viharfóbiának” nagy számban előforduló pánikroham a házi kedvenceinknél. A kutyusok ilyenkor kifordulnak önmagukból és félelmükben igen furcsa dolgokat képesek művelni, pl: nyugtalanul járkálnak, elbújnak egy szűk helyre, vagy a gazdájukat követik, rosszabb esetekben szétharapják személyes tárgyainkat. De sajnos gyakori az is, hogy a kutyus ilyenkor elrohan otthonából, hogy biztonságos helyre meneküljön, ahol már nem hallja a mennydörgést. Ha a mi kutyánk is fél a vihartól, ilyen esetekre készítsünk nekik biztonságot nyújtó menedéket. Ruhákból, esetleg kartondobozokból egy szűk odút, ahova bevackolhatja magát. A kutyák szorongását képes enyhíteni egy kényelmes, szűk ruha vagy anyagdarab is. Ilyen például az úgynevezett “nyugtató kötés”, amely nem más, mint a kutyák hátára kötött szalag (lásd: https://bit.ly/3eX647y). Manapság gyártanak kifejezetten a pánikroham nyugtatására szolgáló kutyamellényt. A Thundershirt (lásd: https://bit.ly/2CMlH3A) hatása hasonló ahhoz, amit a kisbabákra gyakorol a pólya. Amennyiben kutyánknál nem boldogulunk mi magunk a viharfóbia problémájának kezelésével, forduljunk állatorvoshoz.

Skip to content