Az elzárt futtató helyett a játszótérre vitték a kutyáikat

Közzétéve: 2020.09.10

Többen jelezték (köztük kutyatartók is) a Közterület-felügyelet és az Óbudai Kutyás Egyesület felé, hogy a Kerék utcai játszótérre esténként kutyákat visznek be.

Szeptember 9-én Gáspár Zsófia az Óbudai Kutyás Egyesület vezetője és Hajdú Pál az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet csoportvezetője és vele szolgálatot teljesítő felügyelőnk helyszínbejárást tartott a Kerék utcai háztömb mögötti játszótéren. A bejárás során a játszótéren nem találkoztak kutyásokkal, de néhány helyi lakó megerősítette a bejelentők panaszait.

Bármilyen állatot bevinni a játszótérre, nem csupán a gyerekek egészségügyi és fizikai védelmének figyelmen kívül hagyása, hanem szabálysértésnek is minősül. A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény „Veszélyeztetés kutyával” címen részletesen szabályozza a szabálysértés elkövetési cselekményeit és az ahhoz tartozó szankciót. A 193. § (1) bekezdés d) pontja szerint: „Aki a felügyelete alatt álló kutyát vendéglátó üzlet kivételével élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre – segítő kutya kivételével – beengedi, illetve beviszi, szabálysértést követ el.” Tettenérés esetén a közterület-felügyelőink helyszíni bírságot szabhatnak ki.

Gáspár Zsófia felügyelőinknek elmondta, hogy Óbudán jellemzően felelős kutyatartók vannak, a mostanival hasonló esettel nagyon ritkán találkozik. Továbbá arra kéri a környéken lakó gazdikat, hogy lépjenek be a Kerék utcai kutyafuttató Facebook csoportba és induljon el egy párbeszéd a futtató rendberakásáról, felújításáról.

Felügyelőink mostantól rendszeresen ellenőrizni fogják a Kerék utcai háztömb mögötti játszóteret, hogy ezzel megakadályozzuk a szabálysértéseket.

Skip to content