Egyre több a kerékbilincs rongálás

Közzétéve: 2020.02.07

Egyre gyakrabban találkozunk azzal a jelenséggel, hogy a közterület-felügyelet által kerékbilincselt autó tulajdonosa megpróbálkozik a bilincs saját kezű eltávolításával, hogy ne kelljen büntetést fizetnie. Érdemes-e leszerelni a kerékbilincset? Cikkünkben ezt a kérdést járjuk körül.

A szabálytalan megállás és várakozás esetén a közterület-felügyelő a szabálytalanul elhelyezett gépjárműre – a további intézkedés megtétele érdekében, vagy a jármű elszállításáig – kerékbilincset helyezhet el, ennek azonban feltétele, hogy a szabálytalanul elhelyezett gépjármű balesetveszélyt nem jelent, és a forgalmat nem akadályozza. A kerékbilincs alkalmazásának költsége minden esetben a jármű üzembentartóját vagy a jármű használóját terheli.

Február 6-án kerékbilincs intézkedés alá vontunk egy szabálytalanul parkoló személygépkocsit a III. kerületi Miklós utcában. A jármű tulajdonosa a felügyelet telefonszámán jelezte leszerelési szándékát. A helyszínre érkező felügyelők sérülési nyomokat észleltek a kerékbilincsen. A térfigyelő diszpécserünk ellenőrizte a kamerafelvételeket, amelyen jól látható volt, hogy a személygépkocsi tulajdonosa megpróbál elindulni a járművel, így kerékbilincs jelentősen megsérült. A kerékbilincset csak darabokban tudták kollégáink eltávolítani az autó kerekéről.

Az 55/2009. (X. 16.) IRM rendelet melléklete szerint a kerékbilincs leszerelésének díja 11.500,- Ft. Azonban nem éri meg a kerékbilincs saját kezű eltávolításával próbálkozni, mert azon túl, hogy kárt tehetünk az autóban és a bilincsben egyaránt, súlyos jogkövetkezményekkel is számolhat az elkövető. A kerékbilincs értéke meghaladja az ötvenezer forintos szabálysértési értékhatárt (közel 100 000 Ft az értéke), ami azt jelenti, hogy eltulajdonítása és/vagy rongálása bűncselekményt valósít meg, ami büntető eljárást von maga után.

A válaszunk tehát, hogy nem éri meg a kerékbilincs saját kezű eltávolításával foglalatoskodnunk, mert sokkal komolyabb kár érhet bennünket, mint amennyit a leszerelésre költöttünk volna.

Skip to content