Eltiltották, mégis vezetett

Közzétéve: 2021.07.09

A vezetéstől való eltiltás ellenére a volán mögé ült az a férfi, akinek az újabb gépjárművel elkövetett jogsértését a járőreink lefülelték.

 

Július 8-án, a délutáni órákban a közterület-felügyelet és a rendőrség közös járőrszolgálata közbiztonsági ellenőrzést hajtott végre az Óbudai-szigeten. A sziget déli oldalán egy fekete színű, Peugeot személygépjármű parkolt a füves zöldfelületen. A sofőr nem csak a „Mindkét irányból behajtani tilos” táblát hagyta figyelmen kívül, de autójával védett területen várakozott. Két férfi és egy nő tartózkodott a gépjárműben, akiket a járőrök igazoltattak.

A lekért adatok alapján kiderült, hogy a személygépjármű sofőrje jogerősen el van tiltva a járművezetéstől. Továbbá arra is fény derült, hogy az autóban ülő hölgy átengedte a volánt a vezetéstől eltiltott férfinak.

A gépjármű vezetőjét és a hölgy utast bűncselekmény gyanúja miatt előállították a Budapest III. Kerületi Rendőrkapitányságra.

 

Bűncselekmény-e, ha valaki vezet az eltiltás ideje alatt?

Sajnos egyre gyakrabban találkoznak a hatóságok olyan esetekkel, hogy a gépjárművezetéstől való eltiltott személy mégis volán mögé ül. Szükséges volt ezért egy lépésre, amely segít abban, hogy az eltiltottak komolyan vegyék a tilalmat. Ezért 2021. május 14-től a „járművezetés eltiltás hatálya alatt” már bűncselekménynek minősül, ennek megfelelően a korábbinál súlyosabb a büntetőjogi elbírálása – mindeddig szabálysértésnek számított.  A szigorításról az egyes rendészeti igazgatási törvények módosításáról szóló 2021. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Törvény) 61. §-a rendelkezik.

 

Skip to content