Elzárták a gyalogosok elől a járdát

A teljes járdaszakaszt elfoglalták azokkal az építési konténerekkel, amelyeket a közterület-felügyelet járőrei vettek észre a november 16-án a Pacsirtamező utcában.

Rendelkezett ugyan közterület-használati hozzájárulással az építési vállalkozó, azonban az építési konténerek elhelyezése korántsem volt szabályos. Az utca ezen szakaszán a gyalogosoknak le kellett lépniük az úttestre, hogy a konténereket megkerülve folytatni tudják útjukat.  Az építési vállalkozóval szemben a közterület-felügyelők intézkedtek.

Mire figyeljünk, ha a közterületet használjuk?

Az utcai járdák kijelölt területek a gyalogosok számára, és ezeket szabadon és biztonságosan kell használniuk. Az építési konténerek vagy más tárgyak utcai járdán való helytelen elhelyezése számos problémát okozhat. Az elzárt járda akadályozza a gyalogosokat az akadálymentes közlekedésben, kénytelenek lehetnek az úttesten közlekedni, ami növeli a balesetveszélyt. A járdákat mozgássérült vagy babakocsival közlekedő emberek is használják. Az ilyen tárgyak ellehetetlenítik az akadálymentes közlekedést.

Nem elég tehát az építési- és egyéb engedélyt, mint a közterület-használati hozzájárulás, megkérni, fontos, hogy az építőipari tevékenységek során a szabályoknak megfelelően és körültekintően kezeljék az eszközöket, hogy ne zavarják a gyalogosok szabad közlekedését a járdákon. Ha bármilyen munkaterületi tervezési vagy elhelyezési kérdés merül fel, fontos konzultálni az illetékes hatóságokkal.