Hőségriasztás van érvényben

Közzétéve: 2019.08.12

Az országos tisztifőorvos szombattól hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást adott ki, ma délután a várható hőmérséklet elérheti a 33-38 fokot. A rendkívüli meleg megterheli a szervezetet és nagymértékben befolyásolja a közlekedésben résztvevők magatartását is.  A járművezetők a hőségben jellemzően kevésbé tudnak koncentrálni, a reakcióidő hosszabbá válik, így lassabban reagálhatnak egy-egy forgalmi helyzetben. A melegben a közlekedők többnyire türelmetlenebbek, még a gyalogosok is figyelmetlenebbek az úttestre lépésüket megelőzően.

A legmelegebb, 11 és 15 óra közötti időszakban lehetőség szerint húzódjanak az árnyékba és fogyasszanak az átlagosnál nagyobb mennyiségű folyadékot. A szabadtéren dolgozók naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

Álló gépjárműben még rövid ideig se hagyják a gyermeket vagy a háziállatot bezárva, mert az utastér nagyon gyorsan felforrósodik és életveszélyes helyzet alakulhat ki.

Már csak két forró napot kell kibírni, az előrejelzések szerint kedd délután erős lehűlés érkezik, mely véget vet a rekkenő hőségnek.