Ifjú polgárőrök látogatása a közterület-felügyeletnél

Augusztus 25-én a Budapest III. Kerületi Polgárőr Egyesület ifjú polgárőrei látogatták meg felügyeletünket. Antal István csoportvezető közterület-felügyelő egy rövid előadást követően körbe vezette a látogatókat a székhelyünkön, ahol betekintést nyerhettek a közterület-felügyelői munka és egyéb háttérmunka sokszínűségébe. Az ifjú polgárőrök megtekintették az felügyeletünk egyik legizgalmasabb részlegét a térfigyelő központot is. Élesben láthatták, egy közterületi probléma kivizsgálásának folyamatát, a lakossági bejelentéstől egészen a riasztott járőrök intézkedésükig.

 

Kik az ifjú polgárőrök?

A törvényes képviselő hozzájárulásával lehet valaki ifjú polgárőr. Alapfokú iskolai végzettséggel kell rendelkeznie és büntetlen előéletű kell, hogy legyen. Az ifjú polgárőr közreműködik a polgárőr feladatkörét érintően az állampolgárok tájékoztatásában, a polgárőr tevékenységgel kapcsolatos jegyzőkönyvek és más iratok előkészítésében, a katasztrófákra való felkészülésben, a katasztrófák elleni védekezésben és helyreállításban, valamint a polgári védelmi szervezetek tevékenységében, dolog ideiglenes elvétele esetén az elvett dolog őrzésében és szállításában. A baleset-megelőzési, az áldozatvédelmi, a közlekedésbiztonsági, állat-, környezet- és természetvédelmi tevékenység támogatásában, a lakosság és az önkormányzatok közötti kapcsolat erősítésében, az otthonában élő fogyatékos személy védelmében, a polgárok és javaik védelmében, az állami és önkormányzati vagyon megóvásában, a polgárőr egyesület feladataival összefüggő oktatási, kulturális, ismeretterjesztő tevékenységben.

A Budapest III. Kerületi Polgárőr Egyesületet 2009-ben alapították Óbuda-Békásmegyer közbiztonságáért felelősséget érző és érte tenni akaró kerületi lakosok. Azóta több ifjú polgárőr is csatlakozott a szervezethez.