Játszóterek rongálása

Közzétéve: 2019.09.18

Az utóbbi időben sok olyan lakossági bejelentést kaptunk, amelyek a játszóterek nem kifejezetten rendeltetésszerű használatáról szólnak.  Miután a kisgyerekek, egy játszótéren töltött nap után vidáman hazamennek, átveszi helyüket az idősebb korosztály, akik sokszor a késő estébe nyúlóan hangoskodnak, szemetelnek a játszóterek területén, zavarva ezzel a közelben lakók nyugalmát, esti pihenését. Sajnos nem ritka az ott elhelyezett eszközök, játékok megrongálása sem, amelyek javítása vagy esetleges cseréje nem kis anyagi terhet jelent az Önkormányzat számára.

Sajnos hétről hétre egyre több rongálásból eredő karbantartási feladatot kapunk, mint amilyen a padok széttörése, fitness eszközök kiszakítása a talpazatból, hinták leszakítása, játszóvárak, csúszdák rongálása, stb. Az anyagi értéken kívül kiemelt fontosságú erkölcsi értéke is van egy játszótérnek, hisz a gyermekeiknek készítettük, lakossági kérésre.

A kerítéssel védett játszóterek többségében a nyitvatartás ideje korlátozva van és meghatározott időpontban a kapuk bezárásával próbáljuk védeni az eszközök épségét, az alacsony kerítésen történő átmászás azonban nem okoz gondot a randalírozók számára.

Sajnos egyre többször előfordul, hogy a közterületi játszóterek mellett az intézményi (bölcsődei, óvodai és iskolai) játszóterek is áldozatul esnek a vandálok tevékenységének.

A rongálások megelőzése érdekében tenni kell! A Térfigyelő járőrszolgálat általános ellenőrzési feladatai közé felvettük a játszóterek ellenőrzését. Tekintettel arra, hogy leginkább a késő esti, éjszakai órákban okoz gondot a folyamatos hangoskodás, szemetelés, a játékok rongálása, az éjszakás járőr a lehetőségekhez mérten minden éjszaka legalább egy alkalommal ellenőrzést hajt végre az érintett környékeken. A közterületi játszóterek mellett továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a bölcsődei, óvodai és iskolai játszótéri eszközök ellenőrzésére. Azt várjuk ettől, hogy csökkeni fog a rongálások száma, a folyamatos jelenlét visszatartó erővel bír majd.

Felháborítóak ezek az értelmetlen, az elkövető számára még csak anyagi haszonnal sem járó, magáért a pusztításért végzett akciók. Mivel több szem többet lát, kérjük a lakosságot, hogy mindenki járjon nyitott szemmel, amennyiben gyanús tevékenységet látnak vagy hallanak a játszótérnél, akkor azonnal értesítsék a Felügyelet diszpécserszolgálatát, akik 0-24 órában rendelkezésükre állnak.

A kerület játszótereinek állapota és az azt használók elégedettsége az Önkormányzat számára is kiemelten fontos, ezért közös erővel mindent megteszünk annak érdekében, hogy megőrizzük játszótereink épségét. Vigyázzunk együtt az értékeinkre.