Kerékbilinccsel rögzített autóval ne induljon el

Közzétéve: 2020.11.12

Előfordultak olyan esetek, amikor a kerékbilinccsel rögzített jármű használója a rögzítés megszüntetését nem kérte, és azzal együtt akart elindulni a járművel.

A rögzítés módját az 55/2009. (X.16.) IRM rendelet írja elő. Eszerint a bilincset lehetőség szerint a jármű azon kerekére kell felszerelni, amelyik oldalon a jármű vezetője a kormánykerék mögé ülhet. A felszereléskor pedig a jármű arra az ajtajára, amelyiken keresztül a jármű vezetője a kormánykerék mögé ülhet, illetve, ha ez nem lehetséges, jól látható módon a járműre a kerékbilincs felszerelésére történő tájékoztatást kell elhelyezni.

Mindezek az intézkedések azt szolgálják, hogy a jármű használója semmi esetre se induljon el úgy, hogy a bilincs a járművön van. Ugyanis, ha így indul el autójával, abban komoly sérülések keletkezhetnek. Emellett az is előfordulhat, hogy maga a bilincs is megsérül, amivel már Felügyeletünknek is kára keletkezik.

Sajnos egyre gyakrabban találkozunk azzal a jelenséggel is, hogy a Közterület-felügyelet által kerékbilincselt autó tulajdonosa megpróbálkozik a bilincs saját kezű eltávolításával, hogy ne kelljen a rögzítés megszüntetésének a díját kifizetnie.

Az 55/2009. (X. 16.) IRM rendelet melléklete szerint a kerékbilincs leszerelésének díja 11 500,-Ft. Azonban nem éri meg a kerékbilincs saját kezű eltávolításával próbálkozni, mert azon túl, hogy kárt tehetünk az autóban és a bilincsben egyaránt, súlyos jogkövetkezményekkel is számolhat az elkövető. A kerékbilincs értéke meghaladja az 50 000 forintos szabálysértési értékhatárt (közel 100 000,-Ft az értéke), ami azt jelenti, hogy eltulajdonításával és/vagy megrongálásával az elkövető bűncselekményt valósít meg, ami büntető eljárást von maga után.

Skip to content