„Kiss and Ride” parkolási zónák lesznek Óbudán

Közzétéve: 2020.02.11

Fotó: Őrsi Gergely / Facebook

Kiss and Ride vagyis K+R parkolási zónát hoz léte Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata több III. kerületi iskolánál. A zónák kialakítását Felügyeletünk várhatóan még február hónapban megkezdi.

Mi az a K+R parkoló?

A „csókolj és utazz” kifejezés először a Los Angeles Times egyik cikkében jelent meg 1956-ban. Arra a mozzanatra utal, amikor egy utast családtagja az állomáshoz visz autóval, ahol csókkal búcsúznak egymástól, mielőtt az utas a vonatra felszáll. A K+R a hagyományos parkolókkal szemben, csak a megállás és az utasra várakozás idejére vehető igénybe. Így elkerülhetők a váratlan, és balesetveszélyes szituációk, a forgalmi torlódások. A K+R parkolóba behajtás, váraklozás csak az iskolakezdés előtti és az iskola utáni időszakban lehetséges, reggel 7 órától 9 óráig, illetve 15 órától 17 óráig. Egyéb időszakokban tilos a várakozás az érintett területeken.

Hol lesz a kerületben K+R parkoló?

Az első K+R parkoló telepítése a Nagyszombat utca 19. számnál lévő Óbudai Árpád Gimnázium előtt valósul meg. Ezt követően a Fodros Általános Iskolánál alakítunk ki K+R parkoló zónát, majd azoknál az iskoláknál, ahol felmerül az igény a lakosság, illetve a szülők részéről.
Közterület-felügyeletünk az érintett iskolák környékén jelzőtáblákat fog kihelyezni és az átadást követő napokban felügyelőink segítik majd a forgalmat. Az iskolák tanulói részére tájékoztató szórólapot fogunk adni, hogy a szülőket informáljuk a K+R zóna kialakításáról.

Bízunk benne, hogy a kerületünk tanulói még biztonságosabban közlekedhetnek majd, az iskolák környékén!

Skip to content