Kóborló kutyák a Laborc utcában

Pénteken reggel a közterület-felügyelet és a rendőrség közös járőre a rendőrség kérésére ment a Laborc utcába, ahol két nagytestű kutya kóborolt felügyelet nélkül. A felügyelet járőrautójában rendszeresített chip leolvasó segítségével sikerült a kutyákat beazonosítani.

A chipen rögzített adatok alapján a rendőrség sikeresen kiértesítette a tulajdonost, aki rövid időn belül a helyszínre érkezett és átvette a kutyákat.

A kormány döntése értelmében 2013. január elsejétől minden 4 hónaposnál idősebb kutyát kötelező bőr alá ültetett mikrochippel ellátni, és ezzel párhuzamosan regisztrálni kell az állatot az országos adatbázisban. Ez a rendelkezés hatalmas segítség a kóbor kutyák problémájának megoldásában, hiszen a chip segítségével néhány perc alatt beazonosítható a kutya gazdája – feltéve, hogy az adatokat pontosan bevezették a központi adatbázisba. Kerületünkben több ponton is van lehetőség a chipek leolvasására, ebben a kerületi állategészségügyi intézmények is segítséget nyújtanak bárkinek, de a közterület-felügyelet diszpécsere is hívható, aki segíteni fog az elkóborolt kutya gazdájának megtalálásában.