Közeleg az ősz, ezért számolnunk kell a sárfelhordás veszélyeivel is

A csapadékos, őszi időszakban az építkezési területek, illetve a földutak és az aszfaltozott utak kereszteződésénél számíthatunk sárfelhordásra, amely veszélyt jelet a közlekedésre.

A III. kerületben jelenleg is több helyen építkezések vagy felújítások zajlanak és a csapadékos, de még viszonylag meleg hőmérséklet miatt jelentős a sárfelhordási veszély. A sár akadályozza a gumiabroncsok tapadását, aminek megcsúszás lehet az eredménye, a megcsúszásnak stabilitásvesztés és rossz esetben baleset, ütközés. A nagy forgalmú, és nagy sebességű utakon még veszélyesebb a sárfelhordás a magasabb haladási sebesség miatt.

 

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 7. §-a szerint:

„7. § (1) A közutat […] beszennyezni, a közútra a közlekedés biztonságát vagy zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat kitenni, kidobni nem szabad. *

(2) Aki a közutat […] beszennyezte vagy a közútra a közúti közlekedés biztonságát, zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat juttatott, köteles a keletkezett veszély elhárításáról gondoskodni, illetőleg ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni.

(3) Az a járművezető, aki a közúti jelzés olyan […] beszennyezését észleli, vagy a közútra került olyan akadályt lát, amely a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyezteti, köteles erről a rendőrséget vagy a közút kezelőjét *  értesíteni, és – amennyiben erre lehetősége van – a veszélyt a közlekedés többi résztvevőjének jelezni vagy azt elhárítani (mérsékelni).”

A fentieken túl tájékoztatjuk az érintetteteket, hogy a közterület, így a közút beszennyezése is szabálysértésnek minősül, és tettenérés esetén a közterület-felügyelő jogosult helyszíni bírság kiszabására az elkövetővel szemben, továbbá szabálysértési eljárást kezdeményezhet az illetéke hatóság előtt, amennyiben a cselekményt megvalósító nincs a helyszínen, nem kerül sor tettenérésre.

Felhívjuk az érintett munkagépek vezetőinek a figyelmét, hogy a földútról, egyéb földes területről az aszfaltozott útra történő kihajtás előtt távolítsák el a járműveiken található olyan szennyeződéseket, amelyek később az útra rakódhatnak és veszélyeztethetik a közlekedés biztonságát, vagy a már felhordott sarat, szennyezést haladéktalanul távolítsák el a közterületről!