Melyik legyen az év hala 2020-ban?

Közzétéve: 2019.11.18

Az év hala Magyarországon választást a Magyar Haltani Társaság kezdeményezi 2010 óta, hogy így is felhívják a figyelmet egyes halfajok jelentőségére, vagy esetleges veszélyeztetett voltára. A hagyományokat folytatva a 2020-as évre is meghirdették az év hala választást. A kitüntető címre ezúttal is három halfajt javasoltak, a nyertes pedig az lesz, aki a legtöbb szavazatot kapja 2019. december 31én 12:00 óráig.

A jelölési elveknek megfelelően mindhárom faj őshonos a hazai vizekben, van köztük védett, illetve fogható faj is. Ezúttal a csuka, a süllő és a német bucó versenyez az év hala címért. Közülük kettő, a csuka és a süllő fogható, a német bucó pedig védett.

A csuka ragadozó, főként a vízinövényekben gazdag vizekben fordul elő. Hatalmas szájáról és egészen hátul elhelyezkedő hátúszójáról könnyen felismerhető. Élőhely szempontjából leginkább a növényzettel benőtt állóvizeket kedveli, de folyóvizekben is fellelhető. Környezetéhez jól alkalmazkodik. Húsa ízletes, kiváló sporthalként tartják számon.

A süllő szintén ragadozó. Jelentős állományai élnek közepes és nagyobb folyókban és tavakban, de az iszapos medrű vizeket nem kedveli. Valódi halevő ragadozó, táplálékának nagy részét a küsz képezi. A horgászok körében a legnemesebb ragadozóként ismert. Húsa szálkamentes, kiváló minőségű.

A német bucó az erősebb áramlású, oxigéndús vizeket kedveli. Bennszülött faja a Duna vízrendszerének. Itt alakult ki és ma is csupán a Dunában és mellékfolyóiban él. Élettere a vízfolyások duzzasztása következtében fokozatosan csökken, ezért fokozottan védett.

A szavazásban felügyeletünk is részt vesz, mi a csukára adjuk le szavazatunkat. Szavazni a Magyar Haltani Társaság honlapján lehet: http://haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php.

Skip to content