Milyen vízi sportokat próbálhatunk ki a Duna III. kerületi szakaszán

Közzétéve: 2021.08.03

ÚSZÁS

Ha kellő óvatossággal és úszógyakorlattal fogunk hozzá, az erre kijelölt fürdőhelyeken fantasztikus élményben lesz részünk. Az óbudai önkormányzat 2019-ben felkarolta azt a civil kezdeményezést, amely szabadstrandot hozna létre Budapest utolsó természetes dunai partszakaszán, a Római-parton. Július 30-án, közel 50 év után, ismét van szabadstrandja Budapestnek. Ünnepélyes keretek között megnyitott a Római-parti Plázs. A fürdőhely létrejöttét közösségi tervezés előzte meg, ennek egyik fő törekvése a part természetes jellegének megőrzése volt. A szabadstrand biztonságos használatának garanciája a vízimentő-szolgálat jelenléte, illetve a vízminőség folyamatos ellenőrzése. Nagyon fontos, hogy a Fővárosi Csatornázási Művekkel napi kapcsolatot tart fenn az üzemeltető.

A Római-parti Plázson a kulturált strandolást a Pénzügyőr SE területén található zuhanyzó, vécé, pelenkázó és öltözők biztosítják. A strand bejáratánál található tájékoztatótáblán napi adatok találhatók a víz minőségéről, hőmérsékletéről, a külső hőmérsékletről és az UV sugárzás mértékéről. A fürdőzők biztonságáról vízimentő-szolgálat gondoskodik.

 

HORGÁSZAT

A Dunán a jogszabályi előírások és az országos horgászrend szabályai szerint lehet pecázni. A területre érvényes engedélyek a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségétől válthatók ki (1138 Budapest, Váci út 200.), illetve számos horgászboltban is megvásárolhatók. Az az Óbudai Gázgyár egykor lezárt partszakasz ideális helyszín a horgászat szerelmeseinek. Ezen a szakaszon horgászversenyeket is szoktak szervezni.

EVEZÉS ÉS KAJAK-KENU

A nyári hónapokban júniustól-augusztusig megjelennek a Duna vízén az evezősök és a kajak-kenusok. A Római-part Óbuda és a főváros lakosságának egyet jelent a Dunával és a csónakházakkal. Vállalati, egyesületi és magán csónakházak tucatjait építették itt fel. A Duna budapesti szakasza alacsony vízállásnál bátran evezhető, kellő gyakorlattal. Ügyelnünk kell a hídpillérek mögötti örvényekre, amelyek magasabb vízállásnál kiterjedtebbek. Fontos tudnunk, hogy a Duna Budapestnél nemzetközi vízi út, ennek megfelelő jelentős hajóforgalommal kell számolnunk. A hajók legzavaróbb tulajdonsága a hullámkeltés ezért evezős hajónkat ehhez megfelelően kell kormányoznunk.

 

Legfontosabb tudnivalók: A vízi sporteszközt az vezethet, aki: 14. életévét betöltötte, úszni tud, a vezetésben kellő gyakorlattal rendelkezik, ismeri az 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelettel közzétett Hajózási Szabályzat rendelkezéseit és az igénybe vett vízterület sajátosságait. A 2000. évi XLII. törvény 87. § (3) bekezdése szerint a csónak olyan vízijármű ami hajónak, kompnak, vízi sporteszköznek nem minősül, emberi erővel hajtott, és felépítménnyel nem rendelkezik. Testhossza nem haladja meg a kishajóra megállapított mértéket (20 m.) Csónak csak a parttól számított legfeljebb 1500 m széles vízterületen közlekedhet. Vízi sporteszközzel a menetben levő nagyhajó útvonalát 1000 m-en belül keresztezni, és az ilyen hajókat hátulról 60 m-nél, továbbá oldalról – feltéve, hogy a vízi út méretei ezt lehetővé teszik – 30 m-nél kisebb távolságra megközelíteni tilos. Vízi sporteszközzel éjszaka, továbbá korlátozott látási viszonyok között tilos közlekedni.

 

SUP

A SUP – magyarul állva evezés, egy nagy szabadság érzést nyújtó szabadidő tevékenység. Egyre népszerűbb vízi sport, amely bárki számára elsajátítható, fejleszti az egyensúlyérzéket és az állóképességet. Ha stabilan elhelyezkedtünk a deszkán, onnantól csak evezni kell és élvezni a természet közelségét. Kötelező mentőmellényt viselni a használata közben. A Duna fővárosi szakaszán, csak külön engedéllyel lehet evezni ilyen eszközzel. Érdemes ezért felkeresni SUP túraszervezőket, szakembereket, hogy szervezett körülmények közt űzzük ezt a szabadidő tevékenységet

A SUP használatra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint 20 méter alatti csónakokra (Lásd:  EVEZÉS ÉS KAJAK-KENU rész).

 

MOTORCSÓNAK

A hajózás egy kis odafigyeléssel az egyik legélvezetesebb szabadidős tevékenység, azonban mielőtt útnak indulnánk, győződjünk meg a hajó állapotáról, hogy a kapitány, vagy aki vezeti a kisgéphajót kellőképpen felkészült és tapasztalt-e! Motorcsónak vezetésére az a személy lehet jogosult, aki legalább a 18. életévét betöltötte, úszni tud, valamint belvízi kisgéphajó vezetői engedéllyel rendelkezik. A Duna budapesti szakaszán több kikötőben is bérelhetünk motorcsónakot.

 

JETSKI

A jetskik a vízi közlekedés rendjéről szóló rendelet hajózási szabályzatában foglaltak szerint közlekedhetnek. A Duna Római-part menti szakaszán lehet jetskizni. Ezen helyen is érvénye “J”- betűs lajstrommal kell rendelkeznie a jetskisnek, továbbá mentőmellényt kell viselnie mindenkinek, aki a jeten ül. A sofőrnek rendelkezi kell „Belvízi kedvtelési célú kisgéphajó-vezetői” jogosítvánnyal.

 

Skip to content