Mit tegyek, ha vaddisznót vagy rókát láttam a lakókörnyezetemben?

Közzétéve: 2021.02.16

Gyakran keresnek fel bennünket aggódó III. kerületi lakosok, hogy vaddisznót vagy rókát láttak a lakókörnyezetükben és most mit tegyenek? Előfordult már, hogy valakinek a kertjében ment be egy több kocából álló vaddisznó konda.

Óbuda-Békásmegyer közigazgatási területén megtalálhatóak a különböző vadfajok egyedei. Azoknál a lakóingatlanoknál jellemzőbbek a megjelenésük, amelyek a hegyen, közel az erdőkhöz épültek. Az állatok lakott területre bejárásának egyik oka az, hogy zöldhulladékok, esetleg rothadt gyümölcsök kerülnek kihelyezésre a házak környékén, ez a vaddisznók számára igencsak csábító, főleg az őszi, téli időszakban, amikor az erdőben már kevés élelmet találnak. A rókák fő zsákmánya viszont a településeken mindig jelenlévő különböző rágcsálófajok, valamint a kutyáknak és a macskáknak kitett eledel. A róka képes megszokni az ember közelségét, akár félelem nélkül mozog az utcákon és a kertekben. Ha egy rókát látunk lakott területen, még nem jelenti azt, hogy veszett.

Mit tegyünk, ha találkozunk velük?

Jellemzően félnek tőlünk, emberektől ezek a vadon élő állatok és ha hallják, hogy közeledünk, messzire elkerülnek. Mivel már körülbelül 1 hónapja világra jöttek a vadmalacok, nagyon fontos, hogy a kijelölt utakat ne hagyjuk el, a kutyákat pedig pórázon vezessük. A malacait védő koca a legveszélyesebb emlősállat a hazai erdőkben, de ha a kijelölt utakon haladunk, kicsi az esélye a találkozásnak. Ha mégis találkoznánk vaddisznóval és nem fél tőlünk, esetleg támadólag közeledik, sajnos nincs más választásunk, futnunk kell. A vaddisznókkal meg kell tanulnunk együtt élni. Az ember vonzotta be a városba és a lakott területekre a szeméttel, valamint az elhanyagolt területekkel. Az ingatlanjainkat pedig védjük, betonalapú, folytonos kerítéssel.

Ha rókával találkozunk kellő távolságból hívjuk fel magunkra a figyelmet például tapssal, kiáltással. A zajtól való félelemtől el fog távolodni tőlünk. Az egészséges róka biztosan kitér előlünk, igyekszik elkerülni a közeli találkozást. Ha az állat nappal is az ember közelébe megy, sőt hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy háziállatot támad meg; esetleg görcsrohamokat vagy bénulást látunk rajta, vagy a fenti tüneteket követően elpusztul, értesítsük a helyi hatósági állatorvost, vagy a NÉBIH Zöld Számán, a 06-80-263-244 elérhetőségen kell bejelentést tennünk.

Skip to content