Mit tegyünk a kutyapiszokkal?

Közzétéve: 2019.12.19

Közel félmillió kutya él Budapesten. A fővárosi kutyák naponta 40-60 tonnányi székletet hagynak maguk után a parkokban, az udvarokban. Nagyon fontos összegyűjteni az ürüléket, nem csak esztétikai okokból, de a székletben lévő kórokozók és paraziták az embereket és más kutyákat is megfertőzhetnek. Különös fertőzésveszélyt jelent ez a kisgyermekek részére, akiknek az immunrendszerük még nem elég erős és gyakran a földön játszanak. Sajnos további probléma, hogy a forró nyári napon a közterületen hagyott száraz kutyaürülék porát széthordja a szél, így a kutyapiszok fizikai érintkezés nélkül is nagyon sok embert megfertőzhet. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat szerződött partnere a kerület több parkjára kutyaürülék gyűjtésére alkalmas kukát helyezett el, amit a gondos gazdik előszeretettel használnak is. Bár a kuka használata egyszerű, mégis eldugulhat, ha nem megfelelően helyezzük bele a kutyaürüléket.

Hogyan dobjuk ki a kutyapiszkot?

Ha a kutyánk elvégezte a dolgát, a kihelyezett gyűjtőkuka oldalában találunk egy tasakadagolót, innen téphetünk magunknak egyet. A lebomló zacskóval szedjük fel az ürüléket, majd lehetőleg légmentesen a teli tasakot csomózva, zárjuk le. A lezárt tasakot a bevezető nyílásba helyezzük (kuka tetejének a szélén lévő szélesebb nyílás) és átvezetjük a sínen keresztül az ejtőnyílásig (középen a kör alakú lyuk). Végül a tasakot az ejtőnyíláson keresztül dobjuk az edénybe. A kidobás módszerét egyébként a kukák tetején rajzos ábra is mutatja. Ha véletlenül a tasak elakadt a vezetősínen, a kezünk segítségével piszkáljuk tovább, hogy a nyíláshoz eljusson!

Előfordulhat, hogy nem találunk a gyűjtőkuka oldalában zacskót. Érdemes felkészülnünk a sétáltatásunkhoz egy-egy saját zacskóval is. Felelős gazdiként ügyeljünk arra, hogy lebomló zacskót vásároljunk, ne terheljük a környezetet szennyezéssel.

Ilyenkor a havas téli napokban is szedjük a kutyapiszkot. Tévhit, hogy a kutyaürülék a hó olvadással együtt könnyebben eltűnik és lebomlik. Sőt, a hideg környezet lelassítja a bomlási folyamatot, így sokkal tovább ott marad a piszok.

Skip to content