Műszaki mentések a Dunán

Közzétéve: 2019.09.16

A hétvégén ismét szolgálatba álltak a hajós járőrök a Duna III. kerületi szakaszán. A hajón szolgálatot teljesítő rendőr és közterület-felügyelő ezen a hétvégén is folyamatosan szemmel tartotta a vízen kint lévő evezősöket, hajósokat.

Nagyon sok kisgéphajó volt kint a vízen, több esetben folytattak le minden lényeges körülményre kiterjedő ellenőrzést. Az esetek többségében mindent rendben találtak, sajnos néhány esetben szankció alkalmazására is sor került.

Ezen a hétvégén is szükség volt műszaki mentésre, szombaton 2 esetben és a vasárnapi szolgálat alatt is egy esetben kellett műszaki mentést végezniük. A kishajók meghibásodása, motorjának váratlan leállása a vízen azért veszélyes, mert irányíthatatlanul sodródik a jármű, bekerülhet a hajózási útvonalra, nem tudja kikerülni az evezősöket vagy a part melletti úszóműnek ütközik.

A Kossuth Lajos üdülőpart 14. szám előtti Duna szakaszon, két fővel a fedélzetén meghibásodott egy kisgéphajó. Kollégáink perceken belül észlelték a bajba jutott hajót, őket vontatókötélen a Csillag Yacht Club kikötőjébe vontatták.

A Római part 11. szám előtt szintén egy kisgéphajó motorja mondta fel a szolgálatot a Duna közepén, fedélzetén négy személlyel. Kollégáink őket szintén a partra vontatták, így szerencsésen megúszták ezt a kalandot.

A vasárnapi szolgálat alatt ismét kellett műszaki mentést végezniük kollégáinknak, a Lupa szigetnél egy kis motoros hajó 4 fővel a fedélzetén haladt a Dunán, amikor ismeretlen eredetű probléma miatt leállt a motor. A legrosszabb helyen tartózkodtak, éppen a hajózási útvonal kellős közepén, ezért őket kiindulási helyükre kellett vontatni.

Személyi sérülés szerencsére egyik esetben sem történt, a kishajók és utasaik biztonságban partot értek.