Önkényesen bárki ott lassít forgalmat vagy korlátoz parkolást, ahol akar?

Közzétéve: 2020.09.09

Gyakran találkoznak felügyelőink azzal a problémával, hogy valaki önkényesen kisajátít egy részt a közterületből. Például fizikai eszközöket helyez el a háza előtti járdaszakon, hogy ott ne parkoljon le más az autójával. Találkoztunk olyan esettel is, amikor valaki önszántából forgalomlassító burkolat küszöböt (fekvőrendőrt) akart kihelyezni az utcájában. Akik a fekvőrendőr önkényes kihelyezését jogosnak tartják, sokszor arra hivatkoznak, hogy hiába a lakóövezeti sebességkorlátozó tábla, nem minden lakó tarja be, ezért a gyerekek és a háziállatok nincsenek biztonságban. Jóhiszeműen rakják ki a fekvőrendőrt, hogy ezzel is kicsit figyelmeztessék lakótársaikat, ugyanakkor nem tudják, hogy erre nincs lehetőségük és jogsértést valósítanak meg.

 

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény szabályozza a közforgalom számára kijelölt utak rendjét. Ezekre, ha magánutak, azonban nem zártak, önhatalmúlag senki sem helyezhet el jelzéseket, forgalmat gátló eszközöket, a közforgalom elől el nem zárt magánutakat közlekedés céljából gyalogosként vagy – meghatározott feltételek teljesítése esetén – járművezetőként bárki igénybe veheti. A lakók javaslatokat tehetnek a forgalom módosítására, de nincs hatáskörük sem parkolást korlátozó eszközök, sem fekvőrendőr kihelyezésére.

 

A fentieken túl, a közterületet rendeltetésétől eltérően használni, csak a közút kezelőjétől kapott közterület-használati hozzájárulással (engedéllyel) lehet, amit az önkormányzatok helyi szinten, rendeletben szabályoznak, és aminek általában díja van. Mivel ezek a díjak elhanyagolhatók a jogsértés miatt kiszabható bírságokhoz képest, érdemes minden esetben körültekintően eljárni és a közút kezelőjétől engedélyt kérni az adott terület használatára, esetleges lezárására.

Skip to content