Tiltott fürdőzés a K-hídnál

Közzétéve: 2021.07.07

Akár tragédia is lehetett volna a vége annak a hétvégi fürdőzésnek, amelynél két fiatalkorú lány egy faágba kapaszkodva ugrált a Dunába. Az eset a K-hídnál történt, ahol a Duna sodrása meglehetősen erős.

 

Július 3-án az ügyeletes járőreink éppen a Slachta Margit rakparton és az Óbudai-szigeten láttak el szolgálatot, amikor a K-hídnál két fürdőzőre lettek figyelmesek. A kiskorúak egy elöregedett faágba kapaszkodva ugráltak a Dunába. Azon a szakaszon, ahol általában erősebb a sodrás.

A közterület-felügyelők a fürdőzőkkel szemben intézkedtek, mivel a Duna teljes budapesti szakaszán tilos fürödni (A tiltott fürdéshez tartozó jogszabály a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló 46/2001 (XII.27.) BM rendelet).

A Dunában való fürdőzés komoly veszélyekkel járhat. Mivel kiszámíthatatlan a mederviszony, a fürdőző egyik pillanatról a másikra egy függőlegesen mélyülő szakasznál találhatja magát, és ha erre nincs felkészülve, pillanatok alatt elmerülhet. A vízbe ugrás, különös módon a fejesugrás akár életveszélyes is lehet, mivel a part közelében a meder sekélyesebb. Továbbá Budapesten igen erős a Duna sodrása, emiatt nagyon nehezen lehet belőle kiúszni.

A kijelölt fürdőhelyek kivételével tilos a fürdés a Duna fővárosi szakaszán.

Skip to content