Vaddisznók Óbuda lakott területein

Közzétéve: 2019.09.03
Az elmúlt időszakban jelentős mértékben megnőtt a vaddisznók száma, melyek erdőkből, bozótosokból, kiemelten a Csúcshegy lakott területeire bemerészkedve a házak között keresik az élelmet. Mivel az ügy kapcsán számos lakossági bejelentés érkezett, ezért Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat jelzése alapján a Pilisi Parkerdő Zrt. megkezdte a szükséges intézkedéseket, így különösen az állatok erdőbe visszaszoktatását.
Sajnos az állatok lakott területre beszokásának egyik fő oka az, hogy gyakorta zöldhulladékok és a zöldhulladékban lehullott, rothadt gyümölcsök kerülnek kihelyezésre a házak környékén, ez a vaddisznók számára igencsak csábító, főleg az őszi, téli időszakban, amikor az erdőben kevéssé találnak már élelmet. Ezért kérjük a lakókat, hogy a zöldhulladékot és gyümölcsöket az előírásoknak megfelelően szíveskedjenek kezelni, azaz komposztálni, vagy az FKF Nonprofit Zrt. által biztosított zsákokban, a meghirdetett időszakokban kihelyezni.
Az állatok kertbe betörésének megakadályozására egyetlen célravezető megoldás a megfelelő, stabil kerítés.
Mindemellett a vaddisznók túlszaporodása nem jó, a vadállomány szabályozása az érintett erdőkben a Pilisi Parkerdő Zrt. feladata, azonban a belterületi részekre is figyelemmel a Parkerdő vadászai és az Önkormányzat szerződött partnerei a vadállomány gyérítését is megkezdték.
Skip to content